Vad gör man lämpligast med ohyra?

Själv drar jag mig inte för att ringa Anticimex. Mera husliga människor kanske tar saken i egna händer, man lägger ut råttgift, gillrar fällor, eller besprutar med insektsbekämpningsmedel som Zyklon B. Oavsett metod så är målet detsamma – förintelse. Ohyran måste bort med alla medel. Det inser ju alla.

Nazisterna sökte konsekvent avhumanisera judar och andra fiender

Denna insikt har med tacksamhet använts av diverse ljusskygga ideologer med folkmord som affärsidé. Nu brukar ju människor dessbättre ha lite mera utvecklade spärrar mot att utplåna sina medmänniskor än vad man har mot skadeinsekter och råttor. Den som vill vinna acceptans för en genocidal politik och hitta villiga redskap för att utföra den måste på något sätt nöta ned dessa spärrar. Ett populärt sätt är att avhumanisera de tilltänkta offren, att med propaganda och en stor portion envishet trumma in sitt budskap hos folket, att de tilltänkta offren faktiskt inte är människor, utan mer att betrakta som – ja, skadedjur.

Några som var mästare på detta var naturligtvis nazisterna. Goebbels propagandaapparat matade oupphörligt det tyska folket med tal, affischer och filmer som utmålade judarna som udda typer, som parasiter, ohyra. Och vad gör man lämpligast med ohyra? Historien visar vilket förfärande resultat Goebbels & co lyckades uppnå.

När socialdemokratiska länstidningen i Östersund så för några dagar sedan publicerar en bild föreställande Jimmy Åkesson som skadeinsekt i begrepp att bli bekämpad av en gasmaskprydd herre utrustad med giftspray, så kan man inte helt befria sig från tanken att de vill utmåla Åkesson och hans partivänner som ohyra. Det krävs inte heller särskilt mycket fantasi för att inse vad tidningen anser att man skall göra med ohyra.

Jag tror nu inte att man på Länstidningen egentligen förespråkar att SD-medlemmar eller väljare faktiskt skall fösas ihop i boskapsvagnar, transporteras till ett läger i djupaste Norrland, och där få stifta bekantskap med Zyklon B. Kanske man inte ens vill uppmana sina läsare att spöa upp SD-politiker, bränna ned deras lokaler, mobba deras barn och ta ifrån dem deras jobb. Fast riktigt säker kan man ju inte vara.

Nu kanske ni tänker att sverigedemokraterna faktiskt får skylla sig själva? Trots allt har ju ett par av deras ledande företrädare nyligen visat att de minsann kan vara synnerligen otrevliga i sin argumentation. Jag vill i så fall uppmana er att tänka om. För det första är begreppet kollektiv bestraffning ingen av mina favoriter. Om tre sverigedemokrater beter sig illa, ger det då andra rätten att behandla alla sverigedemokrater illa? Anser man det, då har man faktiskt öppnat portarna mot en hel del obehagligheter. Om detta är ok, vilka slutsatser kan man då dra om en invandrare beter sig illa?

Länstidningen i Östersunds vision om framtidens debattklimat?

För det andra måste man inte sänka sig till nivån hos en motståndare som beter sig illa. Tvärtom bör man eftersträva att i alla lägen föregå med gott exempel. Bemöt motståndarens åsikt i sak, men respektera personen bakom åsikten, även om den är radikalt annorlunda än din egen. Förutom att man bidrar till ett bättre debattklimat så vinner man poäng på att få sin motståndare att framstå som en buffel och en själv som resonabel. Eller vem tror ni vann mest på Länstidningens tilltag?

Inte heller kan man vara helt säker på vilka idéer man oavsett avsikt kan tänkas planetera i huvudet på de mindre välmöblerade i läskretsen. Sådär i efterhand kan man ju fundera hur välbetänkt Henry II av England fann sitt uttalande ”Who will rid me of this turbulent priest?”

Patrik Magnusson, oberoende konservativ

Advertisements

6 Responses to “Vad gör man lämpligast med ohyra?”


 1. 1 Fr November 29, 2012 at 12:25 am

  Man hoppas att skribenten fortsätter sitt arbete.

 2. 2 essenonvideri December 1, 2012 at 10:23 pm

  Tack! Framtiden får utvisa hur produktiv jag är. Någon liten text då och då hoppas jag kunna prestera.

 3. 3 G.G.M. December 6, 2012 at 11:45 pm

  Det hoppas jag också. 🙂 Det är alltid en glädje att få läsa dina intressanta artiklar.

 4. 4 Erik Rune December 31, 2012 at 4:52 pm

  Jag hade inte ritat en sådan teckning som Mäki. Dels är den politiskt ineffektiv, dels avhumaniserande precis som påpekas i blogginlägget. Men skillnaden mellan självvald identitet (SD:are) och av andra pådyvlad (jude) bör inte suddas ut. Det gör att judekarikatyren förblir värre än Åketeckningen, hur illa man än må tycka om den.

 5. 5 Patrik Magnusson (Esse Non Videri) December 31, 2012 at 5:52 pm

  Erik Rune,

  Jag har inget att invända mot din bedömning att judekarikatyren är värre. Speciellt mot bakgrund av att man vet hur illa det gick för judarna under kriget är den ju enastående i sin vidrighet.

  Vad jag ville fästa läsarens uppmärksamhet på är att vi har att göra med samma mekanismer, samma tankemönster, och att vi är ute på farliga vägar om vi tillåter oss att avhumanisera vår motståndare, hur väl motiverat det än är att hata dennes idéer.

  Rent taktiskt är det ju också naturligtvis en katastrof. SD:s framgångar bygger till stor del på ett skickligt spelande av “offerkortet”, att de lyckats utmåla sig som de tappra sanningssägarna som mobbas av etablissemanget. Denna typ av påhopp är precis vad de behöver för att fortsätta segla i medvind.

 6. 6 Erik Rune December 31, 2012 at 9:27 pm

  Ja, det behövs smartare bilder och argument än mycket av det som hittills har presterats.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Advertisements

%d bloggers like this: