Sir John Keegan avliden

Sir John Keegan 1934-2012

En av vår tids största militärhistoriker, Sir John Keegan OBE FRSL, avled i torsdags. Han blev 78 år. Han var under 26 år verksam som lärare vid den brittiska militärakademin Sandhurst, och är författare till en rad böcker om militärhistoria. Han var senare korrespondent och redaktör på Daily Telegraph och skrev artiklar för den amerikanska konservativa tidskriften National Review.

Själv blev jag bekant med Keegans författarskap när jag på 90-talet läste Militärhistoria på dåvarande MHS, och hans bok A History of Warfare ingick i kurslitteraturen. Detta är en av hans mest imponerande verk, där han tar ett helhetsgrepp på krigföring från förhistorisk tid till idag. Den som vill skaffa sig en insikt inte bara i taktik, vapen och slag, utan även i hur logistik, ledarskap, kultur, psykologi och teknologi påverkat hur människan fört krig kan varmt rekommenderas denna bok.

A History of Warfare (1993)

Andra böcker som jag senare läst av Keegan och som också kan rekommenderas till de intresserade är The Mask of Command som behandlar ledarskap genom fyra historiska exempel, Intelligence in War, som tar upp underrättelsetjänst under 1800- och 1900-talen och The Iraq War som handlar om invasionen av Irak 2003, vilken Keegan stödde. Han har också skrivit översiktverk om de båda världskrigen som också är mycket läsvärda.

Till detta kommer en rad böcker i skilda ämnen, allt ifrån olika fälttåg under andra världskriget till amerikansk militärhistoria under 1700- och 1800-talen. Eftersom jag inte själv läst dessa kan jag inte med samma säkerhet rekommendera dem som böckerna ovan, men Keegan tycks alltid ha varit läsvärd så oddsen är goda att även dessa är bra. Han var även huvudredaktör för bokserien Cassel’s History of Warfare, som innehåller många intressanta bidrag rörande krigföring från forntiden till framtiden.

Patrik Magnusson, oberoende konservativ

Advertisements

0 Responses to “Sir John Keegan avliden”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Advertisements

%d bloggers like this: