Varför prioriterar svenska barn annorlunda?

Barnfonden har gjort en stor undersökning där man frågar barn över hela världen vad de helst gör på sin fria tid. Vissa svar speglar de olika villkor som barn lever under. Hjälpa föräldrar och göra läxor är t.ex. mycket vanligare prioritering i fattigare länder. Något som är universellt är dock att det barn – fattig som rik – allra helst gör är att leka. Om barnet inte kommer från Sverige vill säga.

"-Jag behöver bara åka över halva världen, så får jag tillbringa lite tid med mamma och pappa"

Sverige sticker ut i undersökningen genom att svenska barn inte alls prioriterar lek högst. För svenska barn kommer ”resa” långt högre på prioriteringslistan. Varför är det på det viset? Den frågan besvarar inte undersökningen, men jag har ju min alldeles egen teori. En utlandsresa är ju praktiskt taget den enda chansen ett svenskt barn har att få umgås med sin familj.

Ett svenskt barn skyfflas in på dagis i späd ålder. Mamma och pappa är djupt upptagna med att göra karriär och förverkliga sig själv, eller åtminstone knega ihop till de höga skatter som krävs för att bl.a. finansiera frikostliga subventioner av dagis. Resultatet blir långa dagar på dagis och senare på skola/fritids. Familjen träffar man i bästa fall någon timme i slutet på dagen och på helgen, om man inte har en massa sport- och fritidsaktiviteter man skall hasta iväg till.

När man reser iväg till fjärran land, eller bara till annan ort i vårt eget Kungadöme, så befrias man från dessa bojor. Plötsligt får hela familjen tid att göra roliga saker tillsammans, och framförallt tid att bara umgås i lugn och ro. Äntligen har man tid för varandra. Detta tror jag är den främsta anledningen till att svenska barn, till skillnad från andra, skattar resandet så högt. I de flesta andra länder får barnen, åtminstone när de är lite mindre, chansen att umgås med åtminstone en av föräldrarna på ett helt annat sätt. Det ger dem en grundläggande trygghet som tillåter dem att prioritera lekandet istället för att nervöst söka den anknytning till sina föräldrar de aldrig fick som små.

Patrik Magnusson, oberoende konservativ

Advertisements

1 Response to “Varför prioriterar svenska barn annorlunda?”


 1. 1 Thomas February 25, 2012 at 4:01 pm

  Patrik m fl;

  “… Äntligen har man tid för varandra. Detta tror jag är den främsta anledningen till att svenska barn, till skillnad från andra, skattar resandet så högt. I de flesta andra länder får barnen, åtminstone när de är lite mindre, chansen att umgås med åtminstone en av föräldrarna på ett helt annat sätt. Det ger dem en grundläggande trygghet som tillåter dem att prioritera lekandet istället för att nervöst söka den anknytning till sina föräldrar de aldrig fick som små.”

  – Det tror och anser också jag, även om slutsatserna av denna åsikt pekar på något högst politiskt korrekt, dvs ifrågasättandet av det tämligen progressitva, ultra-liberala samhälle vi lever i.

  Jag vet inte exakt hur lösningen ska se ut för att komma bort från detta, men jag hoppas ju att föräldrar i mer konservativa länder som, tja, Schweiz, Liechtenstein m fl, har tid att umgås med barnen mycket mer än i uttalat liberalt influerade länder.

  Detta kunde ju vara något för allsköns konservativa partier att fundera på, dvs att funderar ut och presentera förslag på samhällsekonomiska modeller som trots att de bejakar kapitalism, ändå låter föräldrar – speciellt under småbarnsåren – umgås mycket mer med sina telningar.

  Det kanske skulle gå att hitta en modell där folk jobbade mer än 40 h per vecka före och efter småbarnsåren, för att kunna vara hemma mer med sina telningar utan att pensionen blir sämre osv.

  Mvh,
  Thomas


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Advertisements

%d bloggers like this: