Daltande med brottslingar…

…är inget som imponerar på Esse Non Videri. Nu har en tjuv som ägnat sig åt att stjäla pengar från pensionärer blivit frikänd med motiveringen att polisen hade ägnat sig åt brottsprovokation. En 98-åring fick regelbundet sin plånbok vittjad. Den nu frikända kvinnan som arbetade för hemtjänsten i Tanum misstänktes ligga bakom stölderna.

"-nä, men det är ok. Jag trodde att det var en pensionärs prylar jag snodde"

Polisen lät då placera ett antal sedlar i 98-åringens plånbok. Kvinnan tog sedlarna under ett besök hos 98-åringen och ertappades då av polisen. Solklart fall kan man tycka. En tjuv ertappad. Fängelse, skadestånd och var god skölj. Men icke. Eftersom det var polisens pengar hon stal frias hon av tingsrätten med motiveringen att hon inte skulle ha stulit pengarna om hon visste att det var polisens pengar.

Arrgh! Vad är det herrarna och damerna i tingsrätten säger egentligen? Att det är ok att stjäla pengar av åldringar, för det var ju uppenbarligen hennes uppsåt. Att ett brott bara är ett brott om det begås mot ”rätt” person, d.v.s. den som gärningsmannen avsåg begå brottet mot. Att endast personer som begår ett brott med full vetskap om att de kommer att bli avslöjade kan fällas för brottet.

Detta öppnar ju oanade möjligheter för landets försvarsadvokater. ”Jo min klient erkänner att han sköt ihjäl polisman A, men han hade ju egentligen tänkt döda fru B, så då kan ju inte åtalet hålla. Hade han vetat att hans kula skulle ha träffat polismannen hade han naturligtvis inte skjutit.” Eller var går gränsen för vilka brott som kan bortförklaras på detta vis? Pinsamt är det minsta man kan säga.

Polisen borde självklart få använda brottsprovokation för att avslöja brottslingar. Sedan måste det ske inom rimliga gränser och under någon form av rättslig kontroll. Det bör t.ex. inte vara ok att tvinga eller övertala någon att begå brott för att sedan gripa denne. Inte heller får en brottsprovokation läggas upp så att oskyldiga försätts i fara.

Att däremot gillra en fälla där brottslingen på helt eget initiativ begår brottet borde inte vara problematiskt. Är inte det tillåtet så bör lagen ändras så att det blir det. I detta fall tycker jag att polisens agerande varit klockrent. Mer sådant, för att få bovarna inom lås och bom och kanske avskräcka en och annan med rymligt samvete från att ge sig in på brottets bana, efterlyses.

Jag har inget emot hårda straff, men är det något som har utsikt att avskräcka från brott så är det stor risk att åka fast. Blir man frikänd fast man tagits på bar gärning och dessutom erkänt, så skickar det onekligen signaler till buset att det är fritt fram.

Patrik Magnusson, oberoende konservativ

Advertisements

10 Responses to “Daltande med brottslingar…”


 1. 1 FredrikR September 30, 2011 at 8:15 pm

  Beklagligt men inte förvånande. Antagligen får brottslingen skadestånd och polisen avsked,

 2. 2 snawitz September 30, 2011 at 8:58 pm

  Egentligen inget att bli förvånad över

 3. 3 Mörkblå September 30, 2011 at 9:56 pm

  Det Svenska rätt(S)väsendet slutar aldrig att förvåna.

 4. 4 Populisten September 30, 2011 at 10:05 pm

  Domen är förstås bedrövlig men lär väl överklagas. Därmed är det också bäst att invänta utslaget i hovrätten innan man ropar på lagändringar.

 5. 5 torysocialist September 30, 2011 at 10:17 pm

  Ja, herregud. Man orkar ju inte läsa om sånt här. Den ärelösa tanten borde ju hamnat bakom lås och bom. Sno gamla människors pengar… Säger sig självt att hon borde sitta i finkan och skämmas.

  Tyvärr slår lagen som så ofta mot brottsoffer och gynnar förövaren.

  Och den repiga skivan har vi hört till leda. Dags för en ändring kan man tycka.

 6. 6 Allianspartisten October 2, 2011 at 9:27 am

  “Domen är förstås bedrövlig men lär väl överklagas. Därmed är det också bäst att invänta utslaget i hovrätten innan man ropar på lagändringar.”

  Ja, det får man verkligen hoppas. Dock är det så att en lagfaren domare är delaktig i denna dom, vilket pekar på att det finns problem i lagstiftningen. Att klart och tydligt, i lagstiftningen, tillåta “brottsprovokationer” av det slag som det aktuella fallet rör bör därför under alla omständigheter vara motiverat.

 7. 7 Populisten October 2, 2011 at 8:44 pm

  @Allianspartisten
  Jag vet inte om man verkligen ska utgå från att jurister alltid gör rätt i sitt jobb, de vore onekligen rätt enastående som yrkesgrupp i så fall.

 8. 8 Non serviam! October 3, 2011 at 9:47 am

  Jag ställer mig tveksam till att kunna fälla någon för ett brott som utförts i samband med en brottsprovokation. Däremot skall brottsprovokation kunna användas för att hitta en förövare av tidigare brott, t.ex genom en efterföljande vittnesutsaga.

 9. 9 FredrikR October 7, 2011 at 6:00 am

  Är det en provokation att ha pengar i sin plånbok? Nej.

 10. 10 essenonvideri October 8, 2011 at 2:40 pm

  FredrikR:

  För många kriminella är det tyvärr så att det är en provokation att någon annan har nå’t som de vill ha. Därmed inte sagt att det är en rimlig inställning. Tvärtom är det en synnerligen sjuk inställning som vi gör klokt i att inte uppmuntra.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Advertisements

%d bloggers like this: